دومین رویارویی دولت با  شورای عالی انقلاب فرهنگی/ توقف افزایش ظرفیت دانشجویان پزشکی با وجود افزایش ۵ برابری بودجه 

وزیر بهداشت اخیراً اعلام کرده است که به‌دلیل «مشکلات اجرایی» و «کمبود منابع مالی»، قادر به اجرای کامل قانون مرتبط با بحث افزایش ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی و بهبود زیرساخت‌های آموزشی نیست.
کد خبر: ۱۲۷۶۷۶۱
|
۱۹ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۱۶ 09 December 2024
|
19866 بازدید
|

دومین رویارویی دولت با  شورای عالی انقلاب فرهنگی/ توقف افزایش ظرفیت دانشجویان پزشکی با وجود افزایش ۵ برابری بودجه 


وزارت بهداشت در آغازین ماه‌های دولت اجرایی شدن بحث افزایش ظرفیت دانشجویان پزشکی و بهبود زیرساخت‌های آموزشی را با موانعی همراه دانسته و از توقف اجرایی شدن ان خبر داده است.

به گزارش سرویس اجتماعی تابناک، اخیرا وزیر بهداشت به «مشکلات اجرایی» و «کمبود منابع مالی» به عنوان موانع توسعه زیرساخت‌های آموزشی اشاره کرده و افزایش ظرفیت پزشکی را منتفی دانسته است. این دومین مقاومت جدی دولت در برابر مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است که اتفاقا هر دو مورد هم در حوزه آموزش عالی بوده است. یکی بحث کنکور و دیگری افزایش سهمیه و ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی.

ظفرقندی در جمع اعضای شورا‌های صنفی دانشگاه‌های علوم پزشکی گفت:  افزایش ظرفیت بدون پیوست بودجه‌ای و تامین نیروی انسانی و زیر ساخت، بن بست ایجاد کرده است و کیفیت آموزش پزشکی را کاهش می‌دهد، اما باید قانون اصلاح شود.

وی افزود: این قانون در شورای انقلاب فرهنگی تصویب شده و الان هم باید همان مسیر طی شود.

ظفرقندی اظهار داشت: رئیس جمهور موضوع را با شورای انقلاب فرهنگی مطرح کرده و قرار شده مساله در دستور کار قرار گیرد و این افزایش ظرفیت متوقف شود.  

این اظهارات در حالی است که آمار‌ها نشان می‌دهند بودجه آموزشی این وزارتخانه طی ۳ سال گذشته ۵ برابر شده است. کارشناسان بر این باورند که علی‌رغم این افزایش بودجه، عدم تحقق اهداف نشان‌دهنده عدم اراده در وزارتخانه برای انجام وظایف قانونی خود است.

در سال‌های اخیر، به‌ویژه پس از تصویب قوانین جدید در حوزه آموزش عالی پزشکی، وزارت بهداشت موظف شده است که ظرفیت‌های آموزشی خود را افزایش دهد. این تکلیف قانونی، با هدف ارتقاء کیفیت آموزش پزشکی و پاسخ به نیاز‌های رو به رشد جامعه، به‌ویژه در مناطق کمتر توسعه‌یافته، اهمیت زیادی دارد.  

بر اساس قانون برنامه ششم توسعه و مصوبات دیگر، وزارت بهداشت ملزم به افزایش ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی و بهبود زیرساخت‌های آموزشی در دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور است. این تکلیف قانونی به‌طور مستقیم با نیاز‌های جامعه در حوزه بهداشت و درمان ارتباط دارد و از جمله الزامات اجرای عدالت آموزشی در کشور به‌شمار می‌آید. اما وزیر بهداشت اخیراً در اظهاراتی اعلام کرده است که به‌دلیل «مشکلات اجرایی» و «کمبود منابع مالی»، قادر به اجرای کامل این قانون نبوده و به تعویق افتادن برنامه‌های توسعه زیرساخت‌ها را توجیه کرده است.

البته در سه سال گذشته، بودجه تخصیص‌یافته به زیرساخت‌های آموزشی وزارت بهداشت چندین برابر شده است. طبق آمار رسمی، طی سه سال اخیر بودجه این وزارتخانه به شکل مطلوبی افزایش یافته و به ۴۰،۳ هزار میلیارد ریال در سال ۱۴۰۳ رسیده است. برای مثال بودجه تأمین فضا‌های آموزشی وزارت بهداشت در این سه سال با رشد ۶۰۰ درصدی مواجه بوده است. هرچند محل‌های هزینه کرد این بودجه‌ها عمدتا مشخص استُ، اما باز هم اینطور نیست که امکان اجرایی شدن قانون اخیرُ به هیچ وجه فراهم نباشد؛ و سپوال مهم‌تر این که اگر منابع در جای درست خود هزینه شده استُ، چرا همچنان مشکلات در عرصه‌های متعدد وزارت بهداشت همچنان پابرجاست و تحولی رخ نداده است.

کمبود بودجه بهانه است؟
واقعیت‌ها نشان می‌دهد که طی سه سال اخیر، بودجه تخصیص‌یافته به زیرساخت‌های آموزشی وزارت بهداشت پنج برابر افزایش یافته است. با نگاه به بودجه اختصاص‌یافته به این وزارتخانه طی ۳ سال گذشته، آمار‌ها نشان می‌دهد از سال ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۳ میزان بودجه وزارت بهداشت برای این منظور به‌طور پیوسته و چشمگیر افزایش یافته است: از ۷.۴ هزار میلیارد ریال در سال ۱۴۰۱ به ۱۳.۹ هزار میلیارد ریال در سال ۱۴۰۲ و سپس ۴۰.۳ هزار میلیارد ریال در سال ۱۴۰۳ رسیده است. با این وجود، همچنان از سوی وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی گلایه‌هایی مبنی بر کمبود زیرساخت‌های آموزشی و رفاهی شنیده می‌شود.

با وجود این حجم از افزایش بودجه، مشکلاتی، چون کمبود فضا‌های آموزشی، تجهیزات مدرن و ظرفیت محدود پذیرش دانشجویان همچنان پابرجاست. این امر نشان می‌دهد که مشکل اصلی نه کمبود بودجه، بلکه نحوه تخصیص و نظارت بر این منابع است. در صورتی که تخصیص بودجه به‌طور صحیح و هدفمند انجام می‌شد، بسیاری از چالش‌ها و موانع موجود در زیرساخت‌های آموزشی وزارت بهداشت قابل حل بود.

عبدالوحید فیاضی، نماینده مجلس شورای اسلامی نیر در این خصوص گفت: «با وجود افزایش پنج‌برابری بودجه برای زیرساخت‌های پزشکی، همچنان برخی مقاومت‌ها مانع از افزایش ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی شده است. این محدودیت‌ها نه‌تن‌ها اجرای قانون را دشوار کرده، بلکه دسترسی عادلانه به خدمات درمانی را نیز با چالش مواجه ساخته است.»

دومین رویارویی دولت با  شورای عالی انقلاب فرهنگی/ توقف افزایش ظرفیت دانشجویان پزشکی با وجود افزایش ۵ برابری بودجه 
توجیه  زیرساختی غیر قابل قبول است
علاوه‌بر نمایندگان مجلس، کارشناسان نیز نبود بودجه را توجیه صحیحی برای عدم افزایش ظرفیت نمی‌دانند. محمد حسینی کارشناس حوزه بهداشت درباره ادعای کمبود زیرساخت‌های آموزشی برای افزایش ظرفیت رشته‌های پزشکی از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهار کرد: «در رسانه‌ها به طور مکرر نبود سه بخش کلاس، خوابگاه و هیات علمی به عنوان زیرساخت‌های لازم برای افزایش ظرفیت رشته‌های پزشکی مطرح می‌شود. به واقع تامین کلاس و خوابگاه که توسط مدیران وزارت بهداشت بیشتر مطرح می‌شود، کار بسیار آسانی است. اول آنکه، در حال حاضر از همه ظرفیت کلاس‌های درس دانشگاه‌های علوم پزشکی استفاده نمی‌شود. پس با یک مدیریت بسیار ساده در سطح خود دانشگاه، می‌توان این موضوع را حل کرد. همچنین، برای تامین خوابگاه و کلاس درس با سطح کیفی خوب، زیرساخت‌های بسیاری از دانشگاه‌های وزارت علوم تا دانشگاه آزاد اسلامی، در کشور وجود دارد. پس می‌توان با هم‌افزایی بین دانشگاه‌های مختلف زیرساخت‌های مورد نیاز را تامین کرد. حتی وزارت بهداشت می‌تواند از بخش خصوصی نیز برای تامین زیرساخت‌های مورد نیاز استفاده کند.»

او در ادامه برای چرایی طرح این مسائل به عنوان مشکلات بزرگ تامین زیرساخت از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، اظهار کرد: «برای طرح این مسائل تنها دو حالت را می‌توان متصور شد. اول، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نمی‌خواهد افزایش ظرفیت دانشجویان پزشکی را بالا ببرد. دوم، از نظر مدیریت، در سطح بسیار ضعیفی قرار دارد. چون با کمترین علم مدیریت، می‌توان این مسائل را حل کرد. شاید، چون بیشتر مدیران دانشکده‌های علوم پزشکی و وزارت بهداشت، افراد غیرتخصصی هستند، این مشکلات ایجاد شده است. باید در نظر داشت که طرح موضوعات خُرد مدیریتی از سوی یک وزارت‌خانه درست نیست.»

این کارشناس حوزه بهداشت درباره ضرورت افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی در کشور خاطرنشان کرد: «با توجه به نیاز کشور افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی یک امر ضروری است. باید توجه داشت که موج سالمندی جمعیت در سال‌های آینده نیاز به پزشک را افزایش می‌دهد. همچنین، برای اجرای طرح‌های کلانی مانند پزشک خانواده، نیازمند افزایش پزشک در کشور هستند؛ بنابراین باید ظرفیت پزشکی کشور افزایش پیدا کند.»

کارشناسان تأکید دارند که با مدیریت بهینه منابع و استفاده از ظرفیت‌های موجود، می‌توان موانع را برطرف کرد. وزارت بهداشت باید شفاف‌سازی کند که بودجه‌های تخصیص‌یافته کجا هزینه شده و چرا اهداف محقق نشده‌اند. تعلل در این زمینه سلامت آینده کشور را به خطر می‌اندازد.

با توجه به اظهارات یک ماه و نیم پیش ظفرقندی، مبنی بر مخالفت با افزایش سهمیه و بیان این که  طی چهار سال گذشته نزدیک ۱۰۰ درصد افزایش ظرفیت در دانشگاه‌ داشته‌ایم و این بدون تجهیز و ارتقای زیرساخت‌ها بوده است، می توان استنباط کرد که دولت اراده ای برای اجرای قانون اخیر ندارد و نخواهد داشت.
علاوه بر این باید دید برخورد شورای عالی انقلاب فرهنگی با این داستان و احتمال متوقف شدن قانون مصوبش چه خواهد بود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۸
در انتظار بررسی: ۱۲
انتشار یافته: ۶۶
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
فعلا که دانشجویان پزشکی هر اتاق کوچک خوابگاه های فرسوده با شش تا هفت نفر زندگی که چی عرض کنم نگهداری میکنند بماند از کیفیت آموزشی. امیدوارم به جای پزشک زرشک تحویل جامعه داده نشه بعد برای هر بیماری مجبور باشیم بریم عراق و افغانستان!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
دولت نمی توانم و نمی توانیم!
انحصار پزشکی نباید شکسته شود.
اکثر آنانی که اینجا کامنت می گذارند موافق انحصار هستند
ناشناس
| United States of America |
۱۱:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
مصوبه اشرافی تاثیر سه ساله معدل دبیرستان خلاف عدالت و شرع است و باعث معدل فروشی در مدارس غیر دولتی شده و هرچه زودتر و در اسرع وقت این مصوبه جانبدارانه تبعیض آمیز باید حذف شود.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
دولت می توانم و می توانیم هم فله ای دانشجو گرفت در حالیکه خوابگاه و کلاس به اندازه کافی نداریم. شما که بیرون از سیستم دانشگاهی لطفا نظر نده
شاکی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
آقای پزشکیان تو رو به اون خدایی که می‌پرستی بیا و شهریه پزشکی دانشگاه آزاد که امسال بدون اطلاع و ناجوانمردانه سه برابر شده رو تعدیل کن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
کسی که در روستا درس میخونه خوب برای کنکور خوب نمیتونه آماده بشه و ربطی به تاثیر معدل نداره اتفاقا تاثیر معدل خیلی خوبه و از مافیای کنکور کاسته شده کلاسهای کنکور و جزوات و غیره اینطوری هرکس به اندازه تلاشش بهره میبره
گلی
| Netherlands (Kingdom of the) |
۱۵:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
واسه یه پزشک ارتوپد باید سیصد چهارصد کیلومتر مسافت طی کنیم با هزار بدبختی و گرانی و ... بعد میگن بودجه نداریم و ... چرا پزشک زیاد تربیت نمیکنید؟؟؟؟
بنده خدا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
متاسفانه لابی و تفکر انحصارگرایان و تاجرمسلکان در وزارت بهداشت قوی است اخلاق و سوگند پزشکی در عمل برای اکثر پزشکان و مسولان این وزارتخانه هیچ جایگاهی ندارد!
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۱:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
شورای انقلاب فرهنگی اومد ابرو کنکور درست کند، زدچشمش کور کرد. یعنی چی تاثیر معدل 3 سال آخر دبیرستان در قبولی کنکور. بدبخت دانش آموزان مدارس روستا و دولتی بدون کلاس و دبیر مناسب چطور برای آوردن معدل با مدارس مجهز غیر انتفاعی رقابت کنند.
ظالمانه ترین مصوبه همین بوده
ناشناس
| Netherlands (Kingdom of the) |
۱۵:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
جالبه میگن کیفیت میاد پایین. متاسفانه سرانه پزشک ایران در حد اتیوپی هستش و دارند راه رو چپه نشون میدن. شما چیکار به کیفیت دارید. خوبه هفتاد درصدشون سهمیه ای هستن. ملت ما اصلا بدون پزشک نمیشه زندگی کنن خوب داشته باشن.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
خروجی افزایش ظرفیت، یک مشت پزشک کم سواده، اونم با این سهمیه های ضد علم. خود آقایون برای سرما خوردنشون هم میرن خارج. اگر صداقت دارن قانونی تصویب کنن که مسولین مملکت حق خروج از کشور برای درمان رو ندارن.
پاسخ ها
ایرانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
کسی که از شدت گرسنگی در حال مرگه به کیفیت غذا فکر نمیکنه
جمعیت رو به پیری میره و نیاز به مراقبت پزشکی افزایش پیدا میکنه در شهرستان ها دسترسی به متخصص وجود نداره
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
اگر کیفیت آموزش مهم نیست پس چه اصراری به مدرک دادن است کار طبابت برای همه آزاد شود.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
کسانی که فکر می کنند تعداد دانشجو مهم نیست از الزامات بخش عملی آموزش پزشکی اطلاع ندارند. آموزش عملی نیاز به بیمارستان آموزشی دارد و بسیار هزینه بر.
ناصر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
افزایش بیرویه دانشجویان پزشکی در دهه های اخیر کیفیت آموزش رابشدت کاهش داده. کسی نمیتواندمنکراین واقعیت شود که پزشکان جدید آموزش بسیارنازلتری نسبت به پزشکان قدیمی دارندبخصوص در زمینه بالینی ومعاینات کلینیکی
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
بر اساس چه سند و مدرکی این را می گویید؟!چه کسی گفته کیفیت و تعداد با همدیگر ارتباط نزدیکی دارند؟ کیفیت مرتبط به اهتمام استاد و دانشجو به علم است نه تعداد دانشجویان
جواب1058
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
پزشکی مثل علوم انسانی صرفا محفوظات نیست
نیاز به امکانات آموزشی و از جمله شخص بیمار دارد
یعنی بیمار هم جزو لوازم آموزشی است.
در موقع آموزش بالینی سر بیمار باید 2 انترن یا رزیدنت با استاد باشند نه 20 نفر
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
اونایی که کامنت منفی میدن در سیستم دانشگاهی نیستن ببین چه بلبشویی شده. هشت دانشجو رو در یک اتاق ۲۰ متری اسکان دادن، از سالن آمفی تئاتر و اتاق جلسات به جای کلاس استفاده میشه. تجهیزات هم که دیگه نگم
محسن
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
افزایش ندادنش هم به معنی انحصار خواهد بود. الان یه پزشک متخصص تو شهرستان خدایی می کند. ملت مثل برده باید برن منتظر بشینند آقا با خانم کی بیاد مطب ن.
ناشناس
| Netherlands (Kingdom of the) |
۱۵:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
بی رویه ؟؟؟ من ما کلا دو دندانپزشک داره که باید دو ماه تو صفشون بمونیم واسه دندانپزشک. این دیگه خیلی مسخرس
ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
جامعه به سمت پیری میره و نیاز به مراقبت پزشکی بیشتر میشه، تعارض منافع در وزارت بهداشت مانع از اقدام در راستای منافع ملی میشه،
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
سخت نگیرید، خیلی زود هوش مصنوعی جای هر نوع پزشک و ربات ها جای همه جراح ها رو میگیرن، با تشخیص و عمل به مراتب دقیق تر
پاسخ ها
یدالله
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۱
دلت خوشه. معلومه تو صف ویزیت نبودی. هیچ کجای جهان این قدر پزشکان رو پر رو نکرده اند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
مافیای پزشکی بسیار قدرتمند است و در همه ارکان تصمیم گیری کشور نفوذ فوق العاده ای دارند در این میان جان مردم در خطر است که آن هم اهمیت چندانی ندارد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰
اگر این قدر قدرت داشتند حریف بیمه ها می شدند تا تعرفه ویزیت پزشک متخصص حداقل به اندازه هزینه آرایشگاه مردانه باشد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
تا میتوانند پیش پای پزشکیان سنگ اندازی میکنند. مسأله عفاف و حجاب، مسأله حقوق بازنشستگان، افزایش ظرفیت پذیرش انشگاهها در وانفسای کمبود پول، مقاومت در برابر رفع فیلترینگ، و ..... دریغ یک جو جوانمردی!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
هدف ایجاد انحصار و درامدزایی بیشتره
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
دقیقا.. آینده کشور با موج فزاینده جمعیت کهنسال مواجه جدی خواهد داشت و متاسفانه وزارت بهداشت دنبال انحصار و پول پارو کردن هست و فقط نوک دماغ ش را می‌بیند... این بود دولت کاربین و کارشناس محور!!!!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
اصلا هیچ زحمتی نداره و با یک حسابرسی ساده می توان بررسی کرد که در این 6 ماه دولت پزشکیان چقدر از این بودجه مورد ادعا باقی مانده بوده که مصرف و اجرایی شود و ایا می توان با این باقیمانده به اهداف مورد نظر رسید یا خیر درمورد 2.5 سال دوره اقای رییسی هم وزرای او باید جواب بدهند و بازخواست شوند
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
کدام وزیر دولت پزشکیان تاکنون عملکرد ضعیف تری داشته است؟